top of page

WAT ZOU CYNDI LAUPER DOEN?


Wanneer je een dilemma hebt, vast loopt, een probleem waar je niet uitkomt of gewoon feedback nodig hebt. Aan wie vraag je die dan?

Meestal aan je partner, vrienden, familie of wijze business coaches. Maar je kunt het ook vragen aan mensen die jou enorm inspireren. Nee, ik heb het nummer van Cyndi Lauper niet in mijn telefoon staan. Ik krijg geen appjes van haar met “girl, just have fun” wanneer ik haar om raad vraag. Maar ik kan me wel voorstellen wat zij zou zeggen wanneer ik vast loop.


Een leuke oefening hiervoor is het samenstellen van een eigen culturele familie. Een familie samengesteld uit mensen die jou inspireren. Die mogen leven of al onder de zoden zijn. Je mag ze persoonlijk kennen of niet. Zangers, kunstenaars, activisten, noem het maar op.


Deze familie stel je zelf samen. En omdat ik een dilemma heb ga ik deze oefening nu even doen en jullie als lezers mee vermaken en hopelijk inspireren.


Mijn familie


opa: Jim Henson (puppeteer, producent)

oma: Frieda Kahlo (kunstenaar)


vader: Rick Rubin (muziek producer)

moeder: Cyndi Lauper (artiest)


broer: Tim Robot (kunstenaar, illustrator)

zus: Dorthia Cottrell (artiest, zangeres Windhand)


tante: Patsy Stone (karakter uit Absolutely Fabulous)

oom: Arthur Brown (artiest)


nicht: Esther Ouwehand (politicus)

neef: Phil Rosenthal (schrijver, producer, Somebody feed Phil)


(disclaimer, ja dit zijn duidelijk genderrollen. Dat hoeft natuurlijk niet)


Het dilemma: Hoe vind ik de kaders voor het idee wat ik heb, wat nu nog alleen maar losse puzzelstukjes zijn?


Jim Henson zou me vertellen dat ik mijn idee aan een kind van 8 moet kunnen uitleggen zodat deze het ook begrijpt. Op deze manier komen de kaders vanzelf.

Frieda Kahlo zou me inspireren om er een schilderij van te maken. Mijn diepste gevoelens teuiten in kleur en vormen in verf op doek. Op deze manier kom ik een laag dieper en ontstaan er vanzelf kaders.


Rick Rubin zou me adviseren om andere versies te gaan maken. De omstandigheden veranderen en daarmee te gaan creëren. Massa’s ideeën allemaal uitwerken. Uiteindelijk blijft er een perfecte versie over.

Cyndi Lauper zou zeggen dat ik het bij mezelf moet houden en dat het authentiek mag zijn. Extremer denken. Aanwezig. Opvallender. Een duidelijke boodschap zonder een blad voor de mond te nemen.  Wanneer ik het aandik wordt de doelgroep ook duidelijker.


Tim Robot zou me vertellen dat ik het moet versimpelen. Styleren. In een eigen stijl gieten die voor iedereen meteen herkenbaar is. Er een stempel op zetten met mijn ‘brand”.

Dorthia Cottrell zou als advies geven om de diepte in te gaan. Mijn emoties aanroepen. De donkere kanten er te laten zijn. Waarom lukt het nu nog niet? Wat zit daar onder? Kun je die demonen eerst aankijken voordat je verder gaat?


Patsy Stone zou me een borrel inschenken en zeggen “fuck it”. Schijt te hebben aan alles en iedereen. Niet te luisteren naar kritiek van een ander of van mezelf. Dat wanneer ik iets wil dat ik het moet gaan halen, verdomme!

Arthur Brown gooit er wat glitters overheen. Wat zou het moeten worden wanneer je ermee op een podium moet gaan staan? Het zou moeten opvallen. Het moet een indruk achterlaten. Het mag over the top zijn. Niets staat mij in de weg om een extravagante versie van mezelf te worden en dit mee te nemen in wat ik maak en doe.


Esther Ouwehand weet als geen ander hoe het is om de underdog te zijn, maar blijft strijden. Zij zou me adviseren om een niche te kiezen en deze te gaan helpen met iedere vezel in mijn lijf. Blijven roepen hoe belangrijk iets is, niet opgeven ook al vinden anderen je irritant. Dat voedt alleen maar!

Phil Rosenthal zou me adviseren om te gaan reizen, me te verbinden met andere culturen en mensen. Altijd positief te blijven en met een open blik ontdekken. Puur ter inspiratie. 


Nou ik moet zeggen; bovenstaande zijn allemaal super goeie adviezen. En allemaal manieren om een dilemma te tackelen. Ik denk dat ik maar eens ga luisteren naar mijn culturele familie!


Inspiratie uit het boek "Playmode" van Barbara Tammes

31 views0 comments

Recent Posts

See All

Komentáře


bottom of page