top of page

46 WIJSHEDEN

Updated: Jan 28

46 wijsheden, levenslessen, inzichten, tips en andere bevindingen.


16 januari is de dag dat ik 46 werd. Een leeftijd waar ik echt heel erg blij mee ben. Je zou het een leeftijd kunnen noemen waar je echt oud en wijs bent intussen ;)


Om wat van die wijsheden met jullie te delen heb ik er 46 opgesomd. Sommige zijn echt zo wijs dat je van je stoel valt. En anderen kun je misschien helemaal niks mee. Welkom in mijn wereld als 46 jarige!


 1. Wanneer je 46 bent kun je prima overweg met iemand die 20 jaar jonger is of 20 jaar ouder. Iedere andere leeftijd heeft dat voordeel niet.

 2. Hoe oud je ook bent, je kunt iedere dag bedenken dat je iets anders wilt met je leven. Doe dat dan ook!

 3. Wanneer je 12 weken lang echt toegewijd met je eigen dromen en creativiteit aan de slag wilt, koop dan het boek the Artist Way. Het heeft mij echt heel veel gebracht!

 4. En in de categorie boeken over creativiteit, lees het boek the Creative Act van Rick Rubin!

 5. Bedenk niet bij de dingen die je graag wilt doen “dat komt later wel” want wanneer je altijd maar laat liggen waar je blij van wordt, ben je nooit blij.

 6. Je bent nooit te oud om een hobby te beginnen die je fysiek uitdaagt. Zoals rolschaatsen bijvoorbeeld. Gewoon doen. Je kunt veel meer dan je denkt.

 7. Wanneer je weet dat je andersdenkend bent en het internet je met alle testen heeft doen geloven dat je ADD, ADHD, HSP, Autisme, wat dan ook hebt/bent, leg het dan niet naast je. Ga dit onderzoeken en omarmen!

 8. Bak eens een eigen brood. Dit is echt super simpel en zoveel lekkerder dan alle meuk uit de supermarkt met broodverbeteraars, a.k.a Chinees haar.

 9. Zelf je groenten verbouwen geeft achterlijk veel voldoening. Gewoon een pot buiten met een tomatenplant alleen al is geweldig!

 10. Slaap is heilig. Zonder genoeg slaap word je een wandelende zombie met nul ruimte in je hoofd voor extra’s.

 11. Gun jezelf een paar manische dagen wanneer je voelt dat het idee dat je hebt echt uitgevoerd moet worden. Dopamine shot galore! Daarna ben je wel kapot, dus gun jezelf ook wat hersteltijd.

 12. Als je een kutbaan, kutrelatie, kuthuis of kutvrienden hebt, weet dat je echt nergens vast aan zit. Je hoeft niet te lijden onder je eigen keuzes.

 13. Dress for succes! Wanneer jij er belabberd uit ziet, voel je je ook belabberd, presteer je belabberd en word je belabberd behandeld. Trek effe iets leuks aan en je voelt je meteen beter! Ook wanneer je gewoon thuis werkt en je niemand ziet op die dag.

 14. Je intuïtie heeft altijd gelijk. Vertrouw daar op.

 15. Na je 40ste kun je niet meer met make up op gaan slapen en denken dat het de volgende dag wel goed komt.

 16. Zoek een muziekgenre waar jij echt heel blij van wordt. Muziek is veel belangrijker dan maar gewoon achtergrondmuziek. 

 17. Wijsheid komt met de jaren. Helemaal waar. Maar stomme dingen doen hoort er gewoon nog steeds bij. Niks mis met af en toe op je bek gaan!

 18. Koop kwaliteit. Neem geen genoegen met een reep cheap ass chocolade als je jezelf die maar af en toe gunt. Koop wat je echt lekker vindt. Dat geldt overigens voor alles.

 19. Weerstand is normaal wanneer je iets wilt bereiken. Het geeft veel voldoening om daar effe doorheen te bijten.

 20. Maak keuzes voor jezelf, niet voor een ander. Uiteindelijk zit jij de hele dag opgescheept met jezelf.

 21. Ja tattoos worden wat minder mooi met de jaren. Dat heeft niks met die tattoos te maken, maar met het feit dat je gewoon ouder wordt! Wanneer je geen tattoos hebt veroudert je huid ook.

 22. Het hebben van een 5-jarenplan is echt zo gek nog niet. Het geeft je motivatie om te blijven doen wat je moet doen om dit te bereiken.

 23. Je hoeft niet te kiezen. Wanneer jij heel goed bent in meerdere dingen, mag je die dingen gewoon allemaal doen. Coach, grafisch vormgever, kunstenaar. DOEN!

 24. Omring jezelf met mensen die jou begrijpen, die geen stomme vragen stellen en je steunen in alles wat je doet.

 25. Wanneer je te veel mensen in je omgeving hebt die jou niet begrijpen, stomme vragen stellen en je niet steunen, dan is het tijd om het uit te maken en op zoek te gaan naar een andere kudde.

 26. Kwaliteit boven kwantiteit. Want meer is niet altijd beter.

 27. Ben lief voor jezelf. Mild. Doorgaan om het doorgaan doe je voor wie?

 28. Hoe ouder, hoe gekker. Klopt. Je trekt je uiteindelijk veel minder aan van wat anderen van je vinden, je zegt wat je wilt zeggen, weet grenzen aan te geven. Jezelf zijn is dus blijkbaar “gek”.

 29. Vraag om hulp. Er zijn altijd mensen die graag even helpen, of die je kunt betalen om iets te doen wat jij niet kunt of geen zin in hebt.

 30. Vertrouw op jouw pad. Je weet echt wel welke kant je op moet in het leven als je er naar luistert. Neem ook de mensen die op jouw pad komen niet voor lief. Ze lopen daar niet voor niets.

 31. Ga de natuur in! Bos, strand, heide, maakt niet uit. Iets anders dan bakstenen en aangeharkte voortuintjes.

 32. Over aangeharkte voortuintjes gesproken: maak wanneer je een tuin hebt dit ook onderdeel van de natuur. Zorg voor de vogels, egels, eekhoorns  en insecten. Het hoeft niet allemaal geveegd, geschoffeld en aangeharkt te worden. 

 33. Tijd voor jezelf is heilig. Je zult merken dat je veel weerbaarder bent wanneer je genoeg tijd hebt om effe aan de lader te gaan hangen.

 34. Doe nieuwe ervaringen op, maak nieuwe herinneringen. Ga eens een keer naar Portugal in plaats van Spanje. Boek een hutje op een natuurcamping in plaats van Center Parcs.

 35. Als jij vakantie nodig hebt om bij te komen kun je net zo goed 3 weken thuis in bed gaan liggen in plaats van een achterlijk duur vliegticket kopen en reisstress hebben.

 36. Ga eens roadtrippen met een camper. Echt een aanrader! Maar niet wanneer je echt 3 weken moet bijkomen.

 37. Ren niet meteen naar de eerste de beste meubelboulevard of blokker wanneer je iets nodig hebt. Bezoek regelmatig een kringloopwinkel. Duurzaam en uniek. En vet goedkoop.

 38. Overweeg vegetariër te worden. 

 39. Lees of kijk niet het nieuws wanneer je je daarover te veel opwindt. Neem in plaats daarvan een abonnement op de Correspondent, die artikelen delen met goede inzichten en kennis.

 40. Speelgoed is niet alleen voor kinderen. Spelen ook niet.

 41. Je bent geen zweefteef wanneer je je verdiept in tarot, Human Design, access bars, reiki, meditatie, yoga, ademwerk, familieopstellingen, hypnose etc. Als jij je er beter door gaat voelen, doen! Maar, sla er niet in door!

 42. Gooi kapotte sokken meteen weg. Niks is zo kut als sokken aantrekken en er onderweg naar de supermarkt achter komen dat er een gat in je hiel zit en je dus thuis komt met een blaar.

 43. Je muren niet donker schilderen, niet een gekleurde keuken plaatsen, toch een zitbad in de al krappe badkamer. Door wie laat je je dit allemaal aanpraten? En waarom? Jij moet er toch wonen?

 44. Het rijden van een oldtimer is het duurzaamste wat er is. Misschien iets minder comfortabel maar dat went, want je bouwt een liefdesrelatie op met je museumstuk. 

 45. Vertraag. Laat je niet opjagen. Doe dingen in je eigen tempo.

 46. Bedenk dat deze inzichten echt zo gek nog niet zijn en pik er eentje uit waarmee je vandaag nog aan de slag gaat!


Welke van deze inzichten sprong er voor jou echt uit en waarom? Vertel het me in de comments!


/// Dit blog is geschreven door Ilja van de Ven. Mentor voor dwarsliggers bij DWARSER* ///

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page